Predpokladám, že mnohé z vás, ak nie všetky, ste už minimálne raz ochutnali mozzarellu. Ja som sa k nej dostala nedávno, vždy som si ju odopierala, nemyslela som si, že je to niečo, čo by mi mohlo chutiť. A predsa.
Mozzarella je jeden z najznámejších syrov, ktorého pôvod je v Taliansku. Je to surovina, ktorá sa používa už od stredoveku a zvykne sa hovoriť, že prvá mozzarella vznikla nehodou v Neapole. Zvyčajne sa vyrába z byvolieho alebo kravského mlieka, avšak kvôli nedostatku byvolieho mlieka je to častejšie kravské mlieko alebo ich kombinácia. Jej doba dozrievania je približne 1 až 3 mesiace. Obsahuje približne 28 gramov bielkovín, 17 gramov tuku a len 3,1 gramov sacharidov. V súčasnosti sa mozzarella používa najmä do rôznych šalátov a Taliani si ju dávajú aj ako prílohu na pizzu (odporúčam vyskúšať, je to skvelá kombinácia!).
Nakoľko som si mozzarellu veľmi obľúbila, zaradila som ju do svojho jedálnička veľmi rýchlo. Väčšinou si ju dávam ako olovrant alebo desiatu do školy, poprípade si ju doprajem večer, keď mám veľa učenia a potrebujem nakopnúť.
Jej príprava nie je vôbec náročná. Ja si ju robím tak, že si ju nakrájam na obdĺžniky, pridám k tomu cherry paradajky, čerstvú bazalku a niekedy aj uhorku, podľa chuti. Následne to cele okorením zmesou štvorfarebného korenia (čierne, biele, zelené a rúžové) a pokvapkám olivovým olejom.
Máte radi mozzarellu?
Kedysi som ani ja veľmi mozzarelu nejedla a cítila som k nej odpor (hlavne k tomu baleniu - prišlo mi divné, že je v náleve a navyše taká mäkká :D), ale keď som ju raz ochutnala, tak je súčasťou aj môjho jedálnička :D Aj keď my kupujeme zväčša mini mozzarely, ktoré rada potom dávam do šalátu (a už ich nemusím krájať) :D
OdpovedaťOdstrániťBEELIEVIN
Mňam, mozzarela je výborná. Taky si ji zvyknu takhle nakrájet s rajčátky. :-)
OdpovedaťOdstrániťwelcometomyworld
Mozarellu milujem ♥ Asi najviac na svete! :D Akurát teraz držím diétu, tak ju nejem v takom množstve ako kedysi.. vlastne, nejem ju vôbec :D Ale občas si doprajem cottage cheese :)
OdpovedaťOdstrániťMozzarelu mám veľmi rada, najviac s cherry rajčinkami a reďkovkou:)
OdpovedaťOdstrániťSaja Frey blog