Social Media Icons

slide code

Photo

Lea
Meet Lea - a 20-year-old girl living in Slovakia, who's a big daydreamer and who doesn't see the world how it is, but rather how it should be. On this online diary I write about everything that crosses my mind, which are often times topics that are up to date in today's society.


welcome to my blog

social media icons 2

Search

category 1

EFFLORESCENCE

category 2

LIFESTYLE

category 3

photography

Instagram is not reality



Neviem ani kde začať. Neviem či je vôbec dobrý nápad toto písať práve sem, ale mám chuť to zdeliť celému svetu. Chcem, prajem si, aby dievčatá, ženy a aj mužské osadenstvo pochopilo, že Instagram nie je realita, nie je to nič také závažné, aby sme sa kvôli nemu cítili zle a hrali sa na niečo, čím ani zďaleka nie sme...

Poznáme to hádam všetci. Listujeme Instagramom a vyskakujú na nás príspevky jeden za druhým. Od jedla, miest na svete, propagandou výrobkov, selfies až po zbytočne prelíčené ženy alebo ich polonahé/nahé fotky. Takmer každému príspevku hodíme lajk, ženy "krajšie" ako my si dôkladne prezeráme a skúmame každý jeden detail fotky -  Nemá tu náhodou až moc prehnutý chrbát a vďaka tomu väčší zadok? To nemôžu byť jej mihalnice! A to brucho, to kedy stihla takto schudnúť?.. Žiaľ, toto je dnešná realita...

Verte mi, viem o čom píšem. Dievčatá a celkovo ženy sú v dnešnej dobe neskutočne posudzované, hodnotené, porovnávané a stavané pred dnešný "ideál krásy". A čo je to dnes vlastne ten neustále rozoberaný ideál krásy? Umelé nechty, umelé mihalnice, prelíčená tvár, prsia až ku krku, zadok ako dva melóny, dokonalo upravené vlasy, čo najviac odhaľujúce a priliehavé oblečenie alebo dokonalo chudá, vyšportovaná postava, potetované telo, farebné/predĺžené vlasy..? Ťažko posúdiť, nakoľko na svete je niečo okolo 7 biliónov ľudí a ako sa hovorí "100 ľudí, 100 chutí". To nikomu z vás neberiem, ale pozrime sa na to z trocha reálneho hľadiska.

To, čo je dnes prezentované ako "ideál krásy" má od krásy úplne ďaleko. Všetci sme na tento svet prišli v takej podobe, ako možno práve teraz sedíš v rozťahanom tričku, starých teplákoch, mastných vlasoch v drdole a absolútne nenalíčená, a čítaš tento článok. Choď sa pozrieť do zrkadla a čo v ňom vidíš? Unavenú pleť, nedokonalé obočie, nevýrazné oči, hrozné vlasy? Alebo v ňom vidíš samú seba? Ak by si na tento svet mala prísť s úžasným obočím bez nutnosti upravovania, prišla by si. Ak by si sem mala prísť s výškou 176 cm, prišla by si. No si tu taká aká si a poviem ti jednu dôležitú vec. Si krásna presne taká aká si. Je jedno či máš nevýrazné pery, jemné vlasy, veľký nos,.. . Toto všetko robí teba tebou a robí ťa to výnimočnou.

Všetky sa navzájom porovnávame a neverím, že existuje niekto, kto sa ešte nikdy s nikým neporovnával. Porovnávame sa s celebritami, známymi osobnosťami ale dokonca aj s kamarátkami. Sama to veľmi dobre poznám. Bola som už v týchto štádiách, kedy som si ja sama prišla škaredá, lebo všetky ostatné mali to, čo ja nie. Nedajbože pribudla ich nejaká nová fotka, kde vyzerali krásne a ja nie aby som to nerozoberala, začala som všetko skúmať a riešiť s inými, nezainteresovanými osobami. Nedajbože ak príspevok lajkla nejaká pre mňa špeciálna osoba, to mi už z hlavy šľahali hromy blesky. No vďakabohu prišiel deň, kedy sa mi v hlave rozsvietila žiarovka a došlo mi, kde som sa to až dostala a úplne zbytočne.

Instagram nie je realita. Ani si nevieš predstaviť koľkokrát a ako boli fotky upravované kým uzreli svetlo sveta - "K tejto fotke pridám tento efekt, ale odoberiem trocha z kontrastu, nech to nevyzerá moc drsne". A možno aj vieš, lebo robíš sama presne to isté. Snažíš sa, aby si zapadla do dnešnej komunity používateľov Instagramu.

"Bože, ja som už dlhú dobu nepridala nič na Instagram. Dnes musím niečo odfotiť. Musím sa pekne obliecť, spraviť ten najlepší makeup a na vlasy si nájdem na Youtube nejaký tutorial, hádam mi to výjde." Po tomto my na Instagrame vidíme štastné dievča, ktoré sa síce smeje len kvôli fotke, ale nám to príde že je naozaj šťastná. Pozrieme na ňu, aká je dokonalo upravená a zladená a povieme si, že tá musí mať úžasný život. Alebo vidíme rôzne ženy, ktoré ukazujú svoje nalíčené tváre, kde použijú všetky veci od podkladovej bázy, rôznych olejov na uzatvorenie vrások až po fixačný sprej a my ich považujeme za krásne. CHYBA!

Krása, skutočná krása musí z teba v prvom rade vyžarovať. A to najprv musíš byť zmierená s tým ako vyzeráš, s tým aká si. Až keď pochopíš, že krása ide zvnútra, zistíš, že všetky makeup produkty, za ktoré si pravdepodobne minula množstvo peňazí, ti boli a aj sú na nič. Taktiež pochopíš, že porovnávanie sa s inými dievčatami je neskutočná hlúposť. Tebe to nepomôže byť lepšou osobou (a ani krajšou) a len ty sa budeš cítiť v samej sebe zle. Možno časom pôjdeš na plastiku a rôzne iné úpravy tela aby si si svoje problémy raz a navždy vyriešila, no sklamem ťa. Po ich vyriešení si nájdeš ďalšie a ďalšie, a z teba sa stane doslova umelina. To, že ty nemáš to čo má ona alebo ona neznamená, že si menej vzácna a hodná lásky. A to si prosím zapamätaj.


Nikdy, naozaj nikdy nezverejňuj svoje nahé/polonahé fotky na sociálne siete. To, že to robia známe modelky ako je napríklad veľmi známa Alexis Ren je niečo oveľa iné, ako keď to spravíš ty. Ona sa tým živý, je to jej profesia a aj to, ako sa prezentuje k tomu patrí. Priláka k sebe ľudí, lebo ukazuje aký ma dokonalý život, úžasnú postavu a krásnu tvár, no nikto z vás nevie čím si prechádza a či je takto naozaj šťastná. Taktiež ľudia a hlavne ty prežiješ bez toho, aby si sa odfotila v novom spodnom prádle od CK alebo inej značky, a pridávala ďalšie nezmyselné fotky na Instagram. Žiaľ, aj ja som mala takú chvíľu, kedy som bola ako inak ovplyvnená Instagramom a celkovo spoločnosťou, a snažila som sa na fotkách vyzerať čo najviac príťažlivo, fotiť si brucho v nádhernej podprsenke, alebo neustále prezentovania sa v plavkách. Áno, i takáto som bola a som rada, že som pochopila, že ja mám svoju vlastnú hodnotu. Svoje telo nebudem obnažovať pre náhodných ľudí na internete, ale nechám si to pre svojho vyvoleného. Nebudem sa prezentovať ako lacná žena, ktorá nepozná svoju hodnotu. Pretože toto robia presne dievčatá a ženy, ktoré chcú dostať obdivu, chcú aby po nich muži šaleli, chcú zaujať, a nevedia ako. A verte alebo nie, muži sa vždy rozhodnú pre ženu s rozumom, ktorá sa takto prezentovať nemusí, lebo pozná svoju hodnotu. 🎕

Taktiež nepotrebuješ mať na svojom profile niekoľko tisíc fanúšikov, ktorých si si dlhou a fakt náročnou prácou na profile nazbierala. To mi môžeš veriť. Žiaľ aj túto fázu Instagramu som si prežila. Chcela som byť medzi ľuďmi známa, chcela som aby o mne ľudia vedeli, aby ma obdivovali, aby mi nechávali pod fotkami krásne komentáre a ja sa "topila" v lajkoch. Ďalšia CHYBA! Až teraz po asi 2 rokoch zisťujem, že mi mnoho z tých ľudí je úplne na nič. Áno, síce mi tam svieti krásne číslo 5k+, ale dosiahla som ho podvodmi a aj tak trištvrtinu z tých ľudí ani nezaujímam, a hlavne ich nepoznám. Teraz mi je už zaťažko vymazávať všetkých užívateľov, lebo určite sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorí ma sledujú radi a ani o tom neviem, a nový profil sa mi zakladať nechce. Tak čakám, kým to číslo klesne a asi mi neuveríte, ale keď vidím, ako sa tie čísla každým dňom znižujú, som vďačná. Nepotrebuješ falošný fame. Ľudia, ktorým sa tvoje príspevky páčia si ťa vždy nájdu. Nemusíš ich naháňať ty. Ak robíš niečo, čo ľudí zaujíma, alebo si ty o sebe zaujímavá (tým správnym spôsobom!) ver mi, fame budeš mať. Tak nabudúce, keď budeš rozmýšľať nad týmto, zamysli sa, či tam potrebuješ random človeka, ktorý ti po čase dá tak či tak unfollow. :)

Ukážme svetu, okoliu a hlavne sebe, že sme krásne a silné. Bez všetkých makeup vecičiek, bez rôznych vylepšení a aj s rastúcim bruškom a malým zadkom. Prestaňme sa fotiť a správať ako lacné ženy, ale buďme ženy, ktoré sú schopné dokázať viac ako sa len takto ponižovať a zhadzovať. Pochopme, že prirodzená krása je cesta. Nikdy nezabúdajme na to, že makeup je tu na doladenie drobností/zdôraznenie predností a nie na prestavbu celej tváre a v dnešnej dobe už aj tela. Pochop, že Instagram sa dá využiť oveľa rozumnejšie ako na falošné sebaprezentovanie. Nauč sa žiť v samej sebe a ver mi, život bude odrazu oveľa krajší a jednoduchší. Nenechajme sa zmiesť vlnou Instagramu, ale plávajme proti prúdu. Zapamätaj si, že ľudia ťa ľúbia preto aká si vnútri, nie preto aká si navonok. Tvor Instagram, ktorý bude prezentovať skutočnú TY a nie niekoho, kým sa snažíš byť. Preto zahoď tú masku, buď ty a užívaj si život bez zbytočných problémov.

Verím, že tento príspevok bude aspoň na niečo užitočný i keby má pomôcť len jednej jedinej osôbke. Ak so mnou súhlasíš, budem rada ak budeš článok zdieľať ďalej, aby sa o tom dozvedelo čo najviac ľudí. A samozrejme, teším sa na vaše milé slová. ❤

Komentáre

  1. úchvatný článok, dávam ti zaň všetky palce hore ;) naozaj pekný pohľad na tak pálčivú tému a vo všetkom sa s tebou stotožňujem! čo sa týka toho prehnaného líčenia a škrobených póz, v tomto smere sa mi veľmi páči postoj niekoľkých svetových celebrít, ktoré sa začínajú prezentovať bez štipky líčenia na tvári - yas, gurl! tomu trendu tlieskam a verím, že sa naň chytí ešte viac ľudí :) inak gratulka k úprimným slovám o tvojom Instagrame, páči sa mi, keď sa ľudia dokážu otvoriť aj anonymnému publiku na internetoch :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Som strašne šťastná na odozvu od mnohých dievčat, ktoré mi po zverejnení článku napísali. Prirodzená krása je super a ako si sama napísala, páči sa mi, že už aj celebrity sa do tohto púšťajú. ❤

      Odstrániť
  2. Óóó, amen, dievča! ♥ Parádny článok o pravých hodnotách. Súhlasím s prirodzenou krásou, to je to, čo musíme šíriť! Všetky sme krásne, len si to musíme uvedomiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tlieskam, pretože toto by si malo prečítať každé dievča.
    Nemám veľmi čo iné povedať, ako len to, že súhlasím a máš u mňa obdiv, že si si to uvedomila takto skoro a nenechala sa stiahnuť až na úplné dno pred tým, než by si zistila, čo je dôležité, a čo nie.
    Ja sa každým dňom učím viac a viac milovať samú seba - svoje jazvy, nepoddajné vlasy, stretch marks, viac-menej neviditeľné obočie a všetky ostatné drobnosti, lebo nemá zmysel sa nad niektorými vecami trápiť :D Ani si nevieš predstaviť, aká som rada, že sa vieš povzniesť nad tým, čo vidíme na internete a slepo sa neženieš za niečím, čo neexistuje. Len pevne dúfam, že čoraz viac mladých dievčat si to uvedomuje, a svet bude hneď krajšie a lepšie miesto ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tieto 'nedokonalosti' sú podľa mňa na ženách krásne a robia ich výnimočnými :) . Ďakujem, aj ja som strašne rada, že už k týmto ľuďom ďalej nepatrím a mám už na veci iný, reálny, názor. Inak s tebou úplne súhlasím! ❤

      Odstrániť
  4. Jasne ze clovek sa porovnava a sama na sebe som videla, ze na mna vsetky tie instagramove dokolane zivoty, dokonale postavy nevplyvaju dobre. Prajem im to, nech su ,,dokonali" vyfotoshopovani kolko len chcu, ale treba najst tu svoju krasu a vazit si aj ju :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

ppl love these

Stres, duševné zdravie, imunita
Tento rok je po dlhej dobe iný, doslova odlišný od minulých rokov. Nikomu z nás by na Nový rok nebo…
Now is time to GIVEAWAY! - Spring awakening
Ahojte, :) dnes nastal ten deň kedy vyhlasujem ďalšiu Giveaway! Ano, čítate dobre. Už vo viacerých …
First Giveaway!!
Príjemné štvrtočné popoludnie prajem, :) dnes to nebude jeden z tých článkov čo robievam. Už dlhšiu …
TOP kozmetické produkty do 3 eur
Ahojte! :) včera pri písaní vedecko-fantastického príbehu do školy som rozmýšľala, čo by som mohla n…